Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

Alida Milius

Tot begin februari is in de Monsterse bibliotheek een expositie te zien over Westlandse buitenplaatsbewoners. Deze expositie sluit aan bij de tentoonstelling Buitenplaatsen in de Gouden eeuw in het Westlands Museum.

In de zeventiende eeuw kochten rijke kooplieden en regenten uit Den Haag en Delft graag een buitenhuis in het Westland. Dit deden zij om van het leven in de gezonde buitenlucht te genieten, maar ook om met hun bezittingen en deftige levensstijl te laten zien hoe ‘aanzienlijk’ ze waren.

Na een lange bloeiperiode verdwenen de buitenplaatsen langzaam maar zeker. Van de meeste buitenplaatsen is niets bewaard. Voor historische informatie moeten we bij archieven zijn, waarbij tekeningen en schilderijen een belangrijke bron zijn.

Met de expositie wil Stichting Kunstmuseum Westland de rol van kunst in onze streekgeschiedenis zichtbaar maken. Dankzij getalenteerde kunstschilders uit vroegere tijden hebben we nu een beeld van de buitens en van hun eigenaren. Want wie woonden er eigenlijk op die buitenplaatsen? Dat waren niet alleen rijke heren, maar ook rijke dames! Daarom besteedt de expositie met name ook aandacht aan de echtgenotes die de buitenplaatsen bewoonden. Niet zelden trokken zij achter de schermen aan de touwtjes.

 

Openingstijden
Openingstijden bibliotheek